AKTUALNO

 

Vsi smo umeščeni na to potovanje. Paziti moramo drug na drugega in vložiti dodaten trud, da ohranimo vsakogar med nami. Vsi smo enako pomembni.

 

BAJKA O MIŠKI

 

Nekega dne je miška gledala skozi razpoko v zidu kmetije in videla kmetico, kako odpira paket. Miška se je spraševala, kaj le je v tem paketu.

Ko je kmetica razvila paket, je miška videla, da je v njem mišelovka. Bila je zgrožena.

Tekla je čez dvorišče kmetije in glasno opozarjala vse živali, da je v hiši mišelovka.

Kokoš, zavzeta s kljuvanjem zrnja je rekla da je to sicer resen problem, ampak nima prav nobenih posledic zanjo in se zaradi tega ne bo vznemirjala.

Prašič je z miško sočustvoval, ampak je vseeno rekel da tu ne more ničesar storiti. Le moli lahko in naj bo prepričana, da jo bo omenil v svojih molitvah.

Kravi je bilo tudi zelo žal , ampak z njenega mavla ne bo manjkala niti dlaka zaradi tega.

 

Miška zavrnjena od vseh, se je s povešeno glavo vrnila v hišo, vdana v usodo.

 

Ponoči se je  zaslišal čuden zvok v hiši. Kot bi se nekaj ujelo v mišelovko. Kmetova žena je pohitela pogledat kaj se je zgodilo. V mraku ni videla, da se je ujela strupena kača. Ker ni bila previdna, jo je kača ugriznila. Kmet je ženo hitro odpeljal v bolnišnico, od koder pa se je vrnila z vročino.

Vemo, da se vročino zdravi s svežo kokošjo juho, zaradi česar je kmet zaklal kokoš. Bolezen njegove žene se je kljub temu poslabšala in na obisk so prišli sorodniki in prijatelji. Da bi jih kmet pogostil, je zaklal prašiča. 

Kmetova žena se žal ni pozdravila. Umrla je. Na pogreb je prišlo toliko pogrebcev, da je kmet zaklal kravo in jih nahranil z njenim mesom.

Miška je vse to z veliko žalostjo gledala skozi svojo razpoko v zidu.

 

Ko naslednjič slišiš, da se je nekdo znašel v težavah in misliš da se te ne tiče, se spomni: Kadar je nekdo od nas v nevarnosti, smo v nevarnosti vsi.